Gönderen:huseyin Tarih: 18/08/2016 04:16
BUGÜNKÜ AHVALDE MARKET ÜRÜNLERİNİ SORGULAMAK VESVESE MİDİR?
‘Ey iman edenler! Eğer siz yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız, size verdiğimiz rızıkların helal ve tayyib olanlarından yiyin ve Allah’a şükredin’ (Bakara 2/172)
Bu yaşadığımız yüzyıla kadar Peygamberimiz(sav)in ümmetine hayatları boyunca, uygulamaları için öğrettiği hiçbir bilgi vesvese olarak görülmemiştir. Malesef, bugün takva çizgisinde bir hayatı yaşamak, hatta şöyle böyle bir İslami hayatı sürdürmek isteyen Müslümanlar, diğer Müslümanlar tarafından vesveseli damgası yemektedirler. Halbuki, Peygamberimiz(sav)in ümmetine öğrettiği gibi yaşamak asla vesvese olarak nitelendirilemez. Takva ciheti ile meselelere bakan ve yaşayan kişiler vesveseye düşmüş değillerdir. Bu iddiayı yapanlar öncelikle kendilerine bakmalıdırlar. Kendi günlük yaşantılarını gözden geçirmelidir. Vesvese misal olarak; Abdest aldıktan sonra acaba abdestli miyim, değil miyim endişesi içinde olmak vesvese yapmaktır.
Kor Ateş mi Tutuyoruz?
Hz. Enes b. Mâlik (r.a)’ten nakledildiğine göre Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“İnsanların üzerine öyle bir zaman gelecek ki, o gün dininin gereklerini yerine getirmek için sabreden kişi, avucunda kor ateş tutan kimse gibi olacaktır.” (Tirmizî, Fiten 73)
Hz. Ebu Hureyre r.a. anlatıyor: "Resûlullah s.av. buyurdular ki: "Öyle devir gelecek ki, insanoğlu, aldığı şeyin helalden mi, haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak. Böylelerinin hiçbir duası kabul edilmez." (Buhari, Büyü' 7, 23; Nesai, Büyü' 2, (7, 243))
Dinimizde helaller bildirilmiş, haramlar da bildirilmiştir. Ancak bu ikisi arasında şüpheliler var ki bunların neler olduğunu, özellikle inancımız dikkate alınmadan üretilen katkı maddeleriyle dolu şu günkü dünyamızda maalesef bilememekteyiz. Nitekim Efendimiz (sav) bir hadisi şeriflerinde bu hususa işaret buyurmuş ve ümmetinin, yani bizlerin, böyle bir durumla karşı karşıya kalmamız durumunda nasıl davranılması gerektiğini şöyle bildirmiştir:
‘’Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da tebrie etmiş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allah'ın koruluğu da haramlarıdır. Haberiniz olsun, cesette bir et parçası var ki, eğer o sağlıklı olursa cesedin tamamı sağlıklı olur, eğer o bozulursa, cesedin tamamı bozulur. Haberiniz olsun bu et parçası kalptir." [Buharî, İman 39, Büyû 2; Müslim, Müsakat 107, (1599); Ebu Davud, Büyû 3, (3329, 3330); Tirmizî, Büyû 1, (1205); Nesâî, Büyû 2, (7, 241).] ‘’
Bilelim ki, Piyasaya arz edilen ürünlerin tamamı Müslümanların inançlarına dikkat edilerek üretilmiyor. Global dünyaya hakim olan gayrimüslim güçlerin tek taraflı küresel standartlarına, kriterlerine, işletim sistemlerine, denetim sistemlerine ve proseslerine göre üretilmektedir. Bu sebeple, günümüz gıda ve diğer ihtiyaç maddelerinin üretim sistemlerinde inancımız ve sağlığımız açısından tehlikeli ve sıkıntılı birçok katkı maddesi, üretim prosesi vs. bulunmaktadır. Bu gerçekler karşısında tükettiğimiz ürünün içeriği hakkında kesin bilgiye sahip olmadığımız için elbette ki kendimizi koruyacağız ve şüpheli durumda olanlardan da uzaklaşacağız. Zaruret konusunda ise gerekli şartlar zaten fıkıh kaynaklarımızda belirtilmiştir. Bunları keyfimize göre eğip bükerek umum Müslümanları yüz yıllardır, zaruret şartlarında yaşamalarına cevaz vermek akıl dışıdır, iman zafiyetidir. Rabbimizin rızasına uygun olmadığını düşünmeliyiz.
Aynı zamanda toplumumuz, organik gıda, doğal gıda, köy tavuğu, köy yumurtası arayanları vesveseli görmezken inancının gereği helal sertifikalı ürün arayan, sorgulayan Müslümanları vesveseli diye adlandırması da bir tezat teşkil etmiyor mu?
GİMDES olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz sertifikalandırma çalışmalarımızda ve hizmetimizde en önemli standardımız üretici firmaların GİMDES sertifikalı ürünlerini, takvalı bir tüketicinin de gönül rahatlığı ile tüketebileceği, kullanabileceği bir üretim sisteminde ürün üretiminin gerçekleşmesidir. Halal Dunya Marketleri Projesi, Helal ve Tayyib ürün arayan Müslümanlar için düşünülmüş bir projedir.
|
|
| |
 |
Haber Puanlama |
 |
|
Ortalama Puan: 5.0 Toplam Oy: 4

|
|
|
 |
|