|
Site İstastiği |
|
|
şu ana kadar 66245629 sayfa izlenimi aldık. Başlangıç: 01/02/2003
|
|
|
|
| |
Gönderen:huseyin Tarih: 17/11/2013 01:11
MARGARİNLERE VE TRANS YAĞLARA VEDA EDİLEBİLECEK Mİ?…
TRANS YAĞLAR NİHAYET YASAKLANIYOR MU?…
100 yıldır insanlığı mahveden MARGARİN’lerin içerdiği trans yağlar nihayet yasaklanacak mı?.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, yapay yolla üretilmiş trans yağların gıda üretiminde yasaklanmasını önerdi.
Öneri, Amerikan Kalp Vakfı tarafından memnuniyetle karşılandı. FDA, trans yağların yasaklanmasıyla yılda yüzbinlerce insanın kalp hastalıklarına bağlı ölümlerden korunabileceğini belirtiyor.
Bitkisel yağların özel işlemlere tabi tutulmasıyla elde edilen margarinlerdeki trans yağlar, raf ömrünü uzattığı için özellikle hazır gıda üretiminde tercih ediliyor.
Günümüzün başbelası artık veba, kolera değil kardiovasküler(kalp-damar), kanser ve obozite hastalıklarıdır. Kandaki yağların yükselmesiyle başlayan, sonra da damarların tıkanmasıyla ortaya çıkan bu illetler neden mi oluyor?...Eğer yemeklerde margarin kullanıyor ve de hareket etmiyor, spor yapmıyorsanız, 45 yaşına geldiğinizde hastalığınızın adı konmuştur artık.
Margarinler ve trans yağlı hazır gıdalar ve restorant yemekleri artık sigaradan da zararlı oldukları, paketleri üzerinde “dikkat öldürür” yazması gerektiğini düşünenler çoğalmaktadır. Evet, bir günde by-pass olan, kanser kervanına eklenen hastalararı bir düşünün. Sadece ülkemizde resmi rakkamlara göre; her yıl 310 bin insanımız kalp-damar hastalığına yakalanıyor ve 205 bin insanımız bu hastalıklardan ölüyor. Her yıl 200 bin cıvarında insanımız kanser hastalığına yakalanıyor ve 150 bin insanımız kanserden ölüyor. Nüfusumuzun %35’i obozite tehdidi altında yaşıyor. Bu hastalıkların oluşmasında %70 modernitenin sunduğu başta margarinli, trans yağlı, katkı maddeli gıdalar oluşturmaktadır.
Bu makalemizde daha fazla margarin ve trans yağlar üzerinde duracağız.
Son tahminler Batı ülkelerinde tüketicilerin trans yağ asitleri olarak toplam enerji alımının% 0.5 ila 2.5 miktarlarda alabildiklerini göstermektedir. Trans yağ ve margarin fast food, bisküvi, kek ve pasta gibi birçok ortak besinlerde bulunur. Trans yağlar gıdaların raf ömrünü artırmak için kullanılıyor. 1900'lü yılların başında icat edilen kısmen hidrojene edilmiş bitkisel yağlar, başlangıçta tereyağı gibi doğal katı yağlardan daha sağlıklı bir alternatif olduğuna inanılıyordu. Ayrıca ucuz, yüksek ısı altında daha iyi bir performans ve daha uzun bir raf ömrü vardır.
Bugün, bu yağ, kurabiye, kraker ve çörek gibi hamur işlerinde bir katı yağ gereği için ve aynı zamanda derin kızartma işleri için kullanılır. Ancak yenildiğinde, trans yağ önemli arter tıkanma ve kalp hastalığına neden olan kandaki "kötü" kolesterol düzeyini yükseltmektadir. Harvard Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları ABD’de, trans yağlarından bir yıl içinde tahminen. 500.000 ölüm olduğunu belirtiyorlar.
Trans yağlar, kızarmış gıdalar, paketlenmiş atıştırmalıklar, ticari unlu mamuller ve diğer kaynaklarda bulunurlar, kalp hastalığı ve diyabet riskini artırırlar.
Beslenme sisteminde trans yağ asitleri LDL(kötü)-kolesterolü artırır. HDL(iyi)-kolesterolü düşürür. Kan lipitleri üzerine bu olumsuz etkileri ile insanların koroner kalp hastalığı riskini artacağı söylenebilir. Trans yağların yüksek alımı kalp-damar hastalığı üzerinde zararlı etkisi olabilir ve inflamasyon ile kötüleşen birçok tıbbi durumların oluşmasına katkıda bulunan bir faktör olabilir.
Amerikan beslenme sisteminde trans yağ ortak kaynakları patates kızartması, mikrodalga fırında patlamış mısır, bazı çikolata, çörek, kurabiye, kek ve hamur işleri ve fast-food zikredilebilir.
RİSKLER, TEHLİKELER VE YAN ETKİLER
kolon kanseri
Chapel Hill Kuzey Carolina Üniversitesi'nden Dr Lisa C. Vinikoor araştırmalarında, trans yağ yüksek alımının kolon kanseri riskini artırabilirliğini buldu. Dr Lisa C. Vinikoor, daha fazla trans yağ asitleri içeren gıdaları yiyen insanlarda daha az yiyenlerden kanser öncesi büyümelerin veya poliplerin oluşması daha olası olduğunu keşfetti. (Epidemiyoloji Dergisi, 1 Ağustos 2008.)
depresyon
Trans yağ yüksek alımı, daha yüksek bir depresyon oranı ile ilişkilidir.
endometriozis:(rahim dokularının, uterusun dışında (pelvis (leğen kemiği) boşluğunda, yumurtalıklarda, vb.) büyüdüğü kadınları etkileyen hastalık)
Trans yağ yüksek alımı endometriozis riskini artırabilir .
kalp hastalıkları
Ticari olarak hazırlanmış pişmiş ve kızarmış gıdalarda büyük ölçüde bulunan trans yağları , son yıllarda kötü bir şöhrete sahip HDL(kötü) kolesterolü artırır. Kanlarında trans yağı yüksek düzeyde olan kişilerde, düşük seviyelerde olanlara nazaran kalp hastalığı riskinin daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Sıvı yağları daha fazla tereyağına benzer yapmak için sertleştirildiği zaman trans yağlar oluşur, kalp hastalığı olasılığını yükseltirler. Kalp krizi ve aniden ölme riskini artırırlar. (Amerikan Kalp Dergisi, Kasım 2009.)
ABD’de Kalifornia Valisi Arnold Schwarzenegger trans yağlarını yasaklıyor.
restoranlar yasaklayan ilk ABD devlet California Temmuz 2008 yılında bununla ilgili mevzuatı imzaladı. Tasarı genelde 2010 yılından itibaren aşamalı olarak Kalifornia, New York ve Philadelphia ve diğer ABD şehirlerinde uygulanacaktır.
Trans yağlar, raf ömrü artırmak için bitkisel yağlar işleme oluşur ve birçok unlu mamuller , kraker, çerez ve diğer paketlenmiş gıdalarda bulunur. ABD gıda üreticileri artık ürünlerinde bulunan trans yağ miktarını listelemek zorundadır. Sağlık yetkilileri insanlara tamamen trans yağ yememeleri için tavsiye etmetedirler.
Eylül 2006'da New York'un Sağlık Bakanlığı, restoranlarda trans yağ kullanımı ile ilgili bir yasağı önerdi. Önerisi hizmet başına 0.5 gram genellikle hızlı gıdalarda kullanımı sınırlayacak . Bir yıl süren şehir kampanyası, bu yağların etkileri üzerine restoranları eğitmek ve onların kullanımını durdurmak için teşvik etmeyi hedefledi. 20.000 'den fazla restoran, genel kullanımı azaltma veya yapay trans yağ kullanımını durdurmaya çağrıldı.
"Yapay Trans yağlar ve margarinler Kalp hastalığına,kansere ve oboziteye neden olan görünmez ve tehlikeli maddelerdir. Lütfen üreticiler insan sağlığını esas alan yeni üretim projelerine yönelsinler, tükeciler kendilerini ve nesillerinin sağlığını tehdit eden yakın tehlikelere karşı koruma bilincine yönelsinler"
|
|
| |
|
Haber Puanlama |
|
|
Ortalama Puan: 5 Toplam Oy: 6
|
|
|
|
|
|