Gönderen:huseyin Tarih: 22/02/2009 12:55
ENDUSTRİYEL SÜT ÜRÜNLERİ VE
Helallik Konusunda Bazı Kritik Noktalar…
Süt, gıda endüstrisinde çok önemli bir maddedir. Gıda ve içecek ürünlerinin en az üçte birinde, çok yönlü maksatlar için ve taşıdığı beslenme değerinden dolayı, süt ana katkı maddesi olarak kullanılır.
1.KRİTİK NOKTA
Süt endüstrisinde Helallik konusundaki en önemli kritik nokta, peynir ve peynir altı suyu arasındaki ayrışma prosesidir. Çünkü bu proseste Rennet kullanılmaktadır. Eğer burada haram Rennet kullanılmışsa sonuçta haram ürün oluşacaktır.
Rennet, eti haram kılınmış ya da eti helal fakat İslami usülle kesilmemiş hayvanların şirdeninden elde edilmiş ise veya haram ortamda üretilmiş ve veya genetik yapısı haram hayvan genleri ile genetik yapısı değiştirilmiş mantar veya bakterilerle mikrobiyel olarak üretilmiş ise haram riski taşıdığı kabul edilmelidir.
Tatlı peynir altı suyu tozu (Sweet whey powder), Laktoz(lactose), Kazein (casein), süt minerali (milk mineral) ve diğer daha pekçok gıda ve ilaç ürünlerinde peynir altı suyu kullanılmaktadır.
Çok sayıda mandıra ürünü söz konusudur. Daha iyi muhafaza edilebildiği için mandıra ürünlerinin toz formu çok yaygın olarak kullanılmaktadır. En yaygın kullanım ise şüphesiz süt tozu tarzında olmaktadır.
Skim milk powder (kreması tamamen alınmış tam yağsız süt tozu): Sütün, proteyince zengin bir fraksiyonudur. Yüksek protein, yağı alınmış sütün, çok maksatlı katkı maddesi olarak, Süt tozu, tatlandırılmış buharlaştırılmış süt, formula süt, kuru pasta ve çörek, bisküvi çeşitleri, dondurma, , şekerleme ürünleri, ekmek, un, içecekler gibi çok çeşitli gıda ürünlerinin yapımında kullanılması için önemli bir neden olmaktadır.
Buttermilk powder, tereyağı, margarin, kek, kullanıma hazır kek unu, lokma, kuru pasta, sos gibi ürünlerin yapımında bir katkı maddesi olarak kullanılır.
Full cream milk powder , Yağca zengin bir süt fraksiyonudur. Çok yaygın olarak süt tozu, tatlandırılmış yoğunlaştırılmış süt, şekerlemeler, içecekler, dondurma, kuru pastalar, bisküvi, çikolata gibi ürünlerin yapımında kullanılır.
Whole milk powder, Bu ürün de süt tozu, tatlandırılmış ve yoğunlaştırılmış süt, şekerleme, dondurma, , kuru pasta, pudding, çikolata, kek, ekmek gibi ürünlerin yapımında kullanılır.
2.KRİTİK NOKTA
İç piyasadaki çeşitli kalite ve markadaki süt tozları yurt dışından gelmektedir. Ticari olarak üretilen süt tozunun kullanılabilmesi için, bakteriyolojik, kimyasal ve fiziksel olarak gerekli standartlara tam olarak uyması gerekir. Nihai ürün olan süt tozunun kalitesi, kullanılan sütün kalitesinin bir fonksiyonu olacağı açıktır. Bu sebeple, süt tozu prosesi, başından sonuna kadar, birinci öncelikli olarak tam bir analize tabi tutulmalıdır.
Süt tozu, esas itibari ile. Laktoz, süt proteinleri, süt mineralleri ve isteğe göre değişen süt yağı içerir.
Üretici firmaların tercih ve İsteğine bağlı olarak;
1- A ve D vitaminleri
2- Emülsifiyerler
3- Stabilizerler
4- İncelticiler
5- Anti oksidanlar
6- Belli tatvericiler(renk veren veya renk vermeyen karbonhidrat tatlandırıcılar)
gibi ek katkı maddeleri kullanılmaktadır
Süt tozu paketlerinde yağlılık oranı ile kullanılan katkı maddeleri mutlaka belirtilmelidir.
Ansiklopedi ve FDA kaynaklarından toplanan bu bilgiler ışığında,kullanılan katkı maddelerinin bilgileri hem sağlık yönünden hem de dinî geçerlilik yönünden önem taşımaktadır. Tüketmek üzere, süt tozu paketi ile karşılaştığımız zaman, etiket bilgilerini dikkatle incelemek zorundayız. Kullanılan katkı maddeleri, güvenilir kaynaklar ile karşılaştırılmalı, açık ve güven verici görülmeyen hususlar firma nezdinde sorgulanmalıdır.
3.KRİTİK NOKTA
Melamin, plastiklerde, gübrelerde ve temizlik ürünlerinde kullanılır. Gıdalarda ise kullanılmamalıdır. Ancak test yapılırken daha yüksek protein gözüksün diye gıdalara yasa dışı olarak katılabilmektedır. Bu ise sağlık için tehlike arzetmektedir. Süt tozlarında da bu hileye başvuranlar olabilir. Nitekim bilindiği gibi geçen yıl patlak veren binlerce çocuğun hastalanmasına, yüzlercesinin ölümüne sebep olan Çin kökenli melaminli süt tozu skandalı bütün dünyada korku ve telaş uyandırmıştı.
Sweet Whey powder(tatlı peyniraltı suyu tozu) Bu ürün, gıda endüstrisinin ucuz ve protein içermesi sebebi ile en gözde bir katkı maddesidir. Yoğun olarak süt tozu, formula süt, bebe mamaları, ekmek, kuru pasta, kullanıma hazır içecekler, şekerleme gibi ürünlerin yapımında kullanılır
Whey Protein Concentrate (peyniraltı suyu protein konsantresi) Peyniraltı suyu tozunun bir başka ürünüdür. %70-80 oranında yüksek protein içerir. Süt tozu, formula süt, tatlandırılmış yoğunlaştırılmış süt, içecekler, bebek mamalar, ekmek, dondurma, şekerleme gibi ürünlerde bir katkı maddesi olarak kullanılır.
Bu gurubun helallik bakımından kritik noktasını yukarıda belirtmiştik. Peynir üretimde arta kalan peyniraltı suyu, kullanılan enzimin helal veya haram oluşuna göre peynirle beraber bu ürün de haram veya helal olacaktır.
Butter (tereyağ), Başta tereyağ, margarin, ekmek, kek, kuru pasta, bisküvi, kullanmaya hazır kek unları, dondurma gibi ürünlerin yapımında kullanılır.
Cheese (peynir), Ya doğrudan tüketilir veya ekmekte, keklerde, kuru pasta ve çöreklerde, bisküvi gibi ürünlerde tamamlayıcı madde olarak kullanılır.
Anhydrous milk fat, %99 sarı renkli süt yağı ihtiva eder. Kuru pasta ve çöreklerin,şekerleme ürünlerinin, süt tozunun, bisküvilerin, ekmeklerin, içeceklerin yapımında kullanılır.
Lactose (laktoz), Süt şekeridir. Kuru pasta ve çörek, şekerleme, yoğurt ve içecek gibi ürünlerin yapımında kullanılır.
Cream (krema), Gıda endüstrisinde çok geniş olarak kullanılan bir üründür. Kuru pasta ve çörek, şekerleme, kek, hazır pasta unları, dondurma, mayonez, ekmek gibi ürünlerin yapımında kullanılır.
Caseinate (kazein),Süt proteinidir. Süt tozu, formula süt, krema, pasta, içecekler, kuru pasta ve çörek, gevrek türü ürünlerde gıda zenginleştirme maddesi olarak kullanılır.
Mandıra ürünlerinin önemli kısmı gıda endustrisinin malzemeleridir. Bunların, diğer ürünlerden en önemli farkları, doğrudan tüketilmezler. Bisküvü üretiminde kullanılan butterle, kahvaltı masasındaki butter birbirinden farklıdır. Gıda katkı maddesi olarak, mandıra ürününün kalitesi, nihai ürünün kalitesini ve helal olma şartlarını belirler.
4.KRİTİK NOKTA
Mandıra ürünlerinde söylenecek bir kritik nokta da bazı ürünlerde yasal olmayan bir şekilde jelatinin katkı maddesi olarak kullanılabilmesidir.
Peynir, yoğurt ve ayran ürünlerinin üretiminde jelatin kullanılması yasal olmadığı halde sürdürülebilmektedir. Bu sebeple, eritme peynir, yoğurt ve ayranı da tüketmeden once, etiketlerinde açıkça jelatin kullanılmadığı belirtilmemiş ürünleri, üretici ve satıcı nezdinde sorgulamamız gerekmektedir.
5.KRİTİK NOKTA
Son yıllarda para kazanma hırsı ile ortaya çıkan birkaç tüccar, bazı eyyamcı hocalardan fetva, bazı üniversite hocalarından da olağanüstü şifa kaynağı icazetini alıp piyasaya sürdükleri kefir içkisi de bir kritik noktayı içermektedir.
Kefir tanelerinin süt içerisinde kapalı bir ortamda belli bir sıcaklıkta ve belli bir zaman içerisinde bekletilmesi ile kimyasal bir olay olan fermantasyonun devreye girmesi sonucunda, ayran veya yoğurt kıvamında oluşan sıvıya Kefir denmektedir. Yoğurt ve ayranın oluşumundan farklı olarak, kefirin fermantasyonu alkol veren bir reaksiyon olması sebebi ile beraberinde alkolün oluşması problemini de getirmektedir.
Bu bilgi ışığında kefir içkisini tükettiğimizde, az da olsa bir alkol maddesini de tüketmiş olabileceğimiz anlaşılmaktadır. Çoğu sarhoşluk veren maddenin azından da kaçınmamız gerektiğine göre bu duruma düşmekten de kaçınmamız gerektiği anlaşılmalıdır.
Ülkemizde büyük çoğunluğu Müslüman olan bir topluma üretim ve satışını yapan insanlarımız bu kritik noktalara dikkat etmek zorunda olmalıdırlar. Müslüman tüketiciler de bu kritik noktaları sorgulayarak ürün seçmeyi dini bir görev bilmelidir.
|
|
| |
 |
Haber Puanlama |
 |
|
Ortalama Puan: 4.90 Toplam Oy: 43

|
|
|
 |
|