Kosher Damgalı Ürünler Helâl mi?
Hoşgeldiniz: Gıda Raporu - Yediklerimiz İçtiklerimiz Helal mi?
ANA SAYFAHELAL-HARAME KATKI MADDELERIZIYARETCI DEFTERI
URUNLERDE KATKI MADDELERIYENIDEN GIDA RAPORUSIK SORULAN SORULARNEDEN UYE OLMALIYIZ?


· Ana Sayfa
· En çok okunanlar
· Konular
· Makale Arşivi
· Site İçi Arama
· Sitemizi Tavsiye Edin
· İrtibat / Eleştirileriniz
· Ziyaretçi Defteri

RADYO GIMDES

YASAL UYARI

Son Çıkan Kitaplarımız
Helal Lokma kitabı

Daru'l Halal Medresesi
Daru'l Halal Medresesi

Günün Ayeti
"Gevşemeyin, üzülmeyin, eğer hakikaten inanıyorsanız, muhakkak üstün olan sizsinizdir." Ali İmran 139

Günün Hadisi
"Amellerin en faziletlisi Allah için sevmek, Allah için buğzetmektir." Hz.Ebu Zer (r.a.)

EDİTÖR'DEN MESAJLAR
  • Bu Site Niçin kuruldu?
  • Gıda Raporu Kitabı Hakkında
  • Muhterem Ziyaretçilerimiz!
  • Üretici, İthalatçı, Satıcı, Kamu Yöneticisi ve Tüketicilerimize Duyurudur
  • Gıda Günlüğü Hizmetinizde
  • Domuz Tartışması
  • Okuyucu Sorularına Cevabımız

  • Site İstastiği
    şu ana kadar
    46999410
    sayfa izlenimi aldık. Başlangıç: 01/02/2003

    Reklamlar

     

    Kosher Damgalı Ürünler Helâl mi?


    Gönderen:huseyin Tarih: 23/01/2007 14:37
    Kosher Damgalı Ürünler Helâl mi?

    Kosher, Musevi dinine mensup toplumun gıda maddelerinde aradığı yenebilirlik iznini belirtir. Dini kurumun denetim ve izni ile verilir.

    İslamda helâl ve haram kavramları hayatın bütün safhalarını içine alır. Kosher ise sadece gıda ile sınırlıdır. Gıda bağlamında, helâle benzer manası olabilir, fakat tıpatıp helâl kabul edilemez. Mesela, eti helâl ve helal kesim etin, şarapla muamele edilmesi Kosher şartına uygun olduğu halde, böyle bir et ürünü haramdır. Dolayısı ile Kosher damgalı bir ürün alkol ihtiva edebilir. Gelatin, gliserin ve diğer hayvani katkı maddelerinin kökeni ne olursa olsun, Kosher damgalı ürünlerde kullanılabilir. Etlerin kesimi hahamların nezaretinde de olsa kesim esnasında Allah'ın ismi anılmamaktadır. Bunlar ve daha birçok farklılıklar Kosher ürünlerini en azından şüpheli hale getirmektedir.

    Bu sebeple, ecnebi ülkelerde bulunmak durumunda olan müslümanlar Kosher damgalı ürünleri de dikkatli bir seçime tabi tutmalıdır.

    En iyisini Allah (c.c.) bilir.

    Bu görüşümüzü destekleyen, Amerika’da çalışmalarını sürdüren Müslim Consumer Group’tan Syed Rasheeduddin Ahmed kardeşimizin bir araştırma belgesini aşağıda sunuyoruz:

    Kosher Jelatin Helal Değil!

    Kosher jelatin Helal değildir. Kraft’s Jell-O Gelatin’de kullanılan jelatin domuz ve sığır kemik ve derilerinden yapılmakta ancak paketi üzerinde Kosher K sembolü bulunmaktadır. Bazı liberal Kosher organizasyonları bunu Kosher olarak kabul ediyor. Çünkü, domuzdan yapılmış jelatini, aslını kaybetmiş jelatin olarak düşünüyorlar. Bu bize göre yenmez bir üründür.

    Farklı iki tür daha jelatin vardır. Bir tanesi Danone yoğurtlarda olduğu gibi bütün yoğurtlarda kullanılıyor ve diğerleri ise Çin’de Kosher usulüne uygun olmayan tarzda kesilmiş sığırlardan elde edilmiştir. Bu kosher jelatinler Florida’da bulunan Rabbi tarafından K sembolü ile sertifikalanıyor. Kosher kesilmiş sığırdan elde edilen bir başka jelatin daha var, fakat herbir sığır üzerine Allah’ın veya Got’un ismi söylenmiyor, sadece ilk ve son kesilen sığırlara söyleniyor. Kosher jelatinin bu tipi Ortodoks Birliği tarafından OU kosher sembolü ile Entenmann ürünlerinin sertifikalanmasında kullanılıyor.

    Balık jelatini hariç, ABD ve Kanada’da üretilmiş gıda ürünlerinin tümünde kullanılan jelatin Helal değildir.

    Jelatin hayvani bir yağ değildir. Bilakis hayvanın deri ve kemiklerinde bulunan proteinlerden elde edilmiş bir proteindir. İki çeşit jelatin vardır. A Tipi jelatin domuzun kemik ve derilerinden çıkartılmış domuz kollageninden yapılır. B Tipi jelatin ise sığır deri ve kemiklerinden yapılır. A Tipi jelatin asit ile muamele edilmiş kollagenden elde edilir. B Tipi jelatin ise alkali ile muamele görmüş kollagenden elde edilir.

    Balık jelatini daha düşük jel gücüne sahiptir. Bu sebeple ilaç kapsulü olarak kullanılamaz. Fakat kuvvetli jel gücü gerektirmeyen gıda ürünlerinde kullanılabilir.

    İlgili ayette geçen temiz yiyecekler sözcüğü çok önemlidir. Eğer Kitap ehli gayrimüslimlerin yiyecekleri temiz değilse, Müslümanlar için de Helal olamazlar.

    Daha önce de belirttiğim gibi, etin dışındaki Kosher sertifikalı gıdalar Helal gıdaların İslami fıkıh şartları ile karşılaştırılmalıdır. Mesela, Grey Poupon’s Dijon Mustard paketin üzerinde OU ile Kosher sertifikalanmış, fakat Helal değil, çünkü şarap içermektedir. Böylece etin dışındaki Helal şartları sağlamayan bütün kosher sertifikalanmış gıdalar Helal değildir.

    En’am suresi (6), ayetler 118, 119, 121

    118 O halde O’nun ayetlerine inanıyorsanız, üzerine Allah’ın ismi anılanlardan yiyin.

    119 Size ne oluyor ki üzerine Allah adı anılan şeylerden yemiyorsunuz? Halbuki kendisine çaresiz kalıp muhtaç olduğunuz şeylerin dışında size haram kıldığı şeyleri, size ayrı ayrı açıklamıştır. Muhakkak ki birçoğu ilmin dışında kendi arzularıya saptırırlar. Rabbin kendisi, haddi aşanları çok iyi bilir.

    121 Üzerine Allah’ın ismi anılmayan şeylerden yemeyin. Çünkü o muhakkak Allah’a itaatsizliktir. Hakikaten şeytanlar sizinle mücadele etmeleri için kendi dostlarına fısıdarlar. Eğer onlara itaat ederseniz, elbette siz de eş tanıyanlardan olursunuz .


    SONUÇ:

    Maide suresinin içeriğini okuduğumuzda ehl-i kitabın yemeklerinin bizim üzerimize helal kılındığını öğreniyoruz. En’am suresine göre ise eti helal bir hayvanın yenilebilmesi için dahi boğazlanırken Allah adının zikredilmesi gereği öngörülmektedir



     
    Haber Puanlama
    Ortalama Puan: 4.61
    Toplam Oy: 70


    Lütfen bu haberi puanlamak için bir saniyenizi ayırın:

    Kötü
    İdare Eder
    İyi
    Çok İyi
    Mükemmel



    Seçenekler
    Bu Haberi Arkadaşına Gönder  Bu Haberi Arkadaşına Gönder

    

    Gıda Raporu 2003-2017
    1024x768 Ekran Çözünürlüğünde Tasarlanmıştır
    RSS
    Her Hakkı Saklıdır İzinsiz Alıntı Yapılamaz.