JELATİN(GELATİNE) HAKKINDA BİLDİKLERİMİZ
Hoşgeldiniz: Gıda Raporu - Yediklerimiz İçtiklerimiz Helal mi?
ANA SAYFAHELAL-HARAME KATKI MADDELERIZIYARETCI DEFTERI
URUNLERDE KATKI MADDELERIYENIDEN GIDA RAPORUSIK SORULAN SORULARNEDEN UYE OLMALIYIZ?


· Ana Sayfa
· En çok okunanlar
· Konular
· Makale Arşivi
· Site İçi Arama
· Sitemizi Tavsiye Edin
· İrtibat / Eleştirileriniz
· Ziyaretçi Defteri

RADYO GIMDES

YASAL UYARI

Son Çıkan Kitaplarımız
Helal Lokma kitabı

Günün Ayeti
"Ey iman edenler! Allah`tan O`na yaraşır şekilde korkun ve ancak müslümanlar olarak can verin." Al-i imran 102

Daru'l Halal Medresesi
Daru'l Halal Medresesi

Günün Hadisi
"Her kim bir müslümana zarar verirse,Allah da ona zarar verir.Kim bir müslümana meşakkat verirse,Allah da ona meşakkat verir." Ebu Davud,Tirmizi

EDİTÖR'DEN MESAJLAR
  • Bu Site Niçin kuruldu?
  • Gıda Raporu Kitabı Hakkında
  • Muhterem Ziyaretçilerimiz!
  • Üretici, İthalatçı, Satıcı, Kamu Yöneticisi ve Tüketicilerimize Duyurudur
  • Gıda Günlüğü Hizmetinizde
  • Domuz Tartışması
  • Okuyucu Sorularına Cevabımız

  • Site İstastiği
    şu ana kadar
    43489962
    sayfa izlenimi aldık. Başlangıç: 01/02/2003

    Reklamlar

     

    JELATİN(GELATİNE) HAKKINDA BİLDİKLERİMİZ


    Gönderen:huseyin Tarih: 19/12/2017 00:12

    JELATİN(GELATİNE) HAKKINDA BİLDİKLERİMİZ…

    Dr. Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER
    Jelatin, domuz , sığır, balık ve kümes hayvanları gibi omurgalıların Kollagen denilen bir protein çeşidinden elde edilen bir protein türüdür. Başlıca hammadde olarak bugün domuz ve sığırın kemik ve derileri karışık olarak kullanılmaktadır.

    Jelatin, ürünlerde jelleştirme, koyulaştırma, sırlama, kapsülleme maddesi olarak kullanılır. Pek çok pastacılık ürünlerinde, yoğurtta, dondurmacılıkta, eritilmiş peynir ve kaşar üretiminde, margarinde, et ve salam, sosis, sucuk, jambon gibi et ürünlerinde, marshmellov, jelybon, karamela gibi şekerleme ve tatlılarda, meyve sularında, meyve ve sebzelerin sırlanmasında, jikletlerde kullanıldığı gibi ilaç yapımında, kapsül, film tablet yapımında, kan verme ürünlerinde, krem, losyon, şampuan, parfüm gibi cilt ve saç kozmetik ürünlerinde, fotoğrafçılıkta ve karbonlu kağıt yapımında da kullanılmaktadır.

    Ürünün etiketi üzerinde kökeni hakkında hiçbir açıklama olmaksızın gelatin kelimesini görürseniz, genellikle domuz ve çok az sığır kemik ve derilerinden yapıldığı kabul edilmeli ve böylece ondan sakınmalıdır.

    Çoğunluk sığırların da İslamî usulle kesilmemiş olduğu bir dünyada sığırdan yapıldığı söylenen bir jelatinin dahi helal olmayacağı düşünülmelidir. Eğer, İslâmi usulle kesilmiş sığırın kemik ve derilerinden üretildiği güvenilir bir kurum tarafından bildirilmişse o zaman gelatin Helâl olur. Böylece etikette de Helâl gelatin olduğu belirtilmelidir.

    Türkiye'deki ve dünyadaki müslümanların en büyük zorluğu bu jelatinli ürünlerdir. Üretici ve ithalatçı emin kimseler olmadığı taktirde, haram jelatin her an ürünlerde karşımıza çıkabilmektedir. Müslüman tüketiciler, üreticileri, ithalatçıları ve denetim yapan kamu kurumlarını ciddi bir şekilde ikâz etmek zorundadırlar.

    Dünyada son istatistiklere göre 2017 yılında 400 bin ton jelatin üretilmiş ve dolar cinsinden değeri ise 2.7 milyar dolar olarak tahmin edilmiş. Türkiye’ye kaçağı ile birlikte 6 bin ton jelatin girişi var. Ne yazık ki dünyada ve ülkemizde %100 helal ve tayyib şartlarda jelatin üretimini tesbit edemedik.

    konferans


     
    Haber Puanlama
    Ortalama Puan: 4.96
    Toplam Oy: 28


    Lütfen bu haberi puanlamak için bir saniyenizi ayırın:

    Kötü
    İdare Eder
    İyi
    Çok İyi
    Mükemmel



    Seçenekler
    Bu Haberi Arkadaşına Gönder  Bu Haberi Arkadaşına Gönder

    

    Gıda Raporu 2003-2017
    1024x768 Ekran Çözünürlüğünde Tasarlanmıştır
    RSS
    Her Hakkı Saklıdır İzinsiz Alıntı Yapılamaz.