|
Site İstastiği |
|
|
şu ana kadar 66239520 sayfa izlenimi aldık. Başlangıç: 01/02/2003
|
|
|
|
| |
Gönderen:huseyin Tarih: 16/07/2007 05:20
Floridler ve sağlık üzerindeki etkileri…
Sitemizi takip eden kardeşlerimizden diş macunları üzerinde yoğun mailler alıyoruz. Diş macunlarında haram maddeler var mı? Sağlığa zararlı maddeler var mı? Hangi diş macununu tavsiye edersiniz? gibi sorular sorulmakta. Bu konuda sitemizde birkaç kez yazılarımız yayınlandı.Bunları kısaca hatırlamaya çalışalım.
1. Koruyucu katkı maddesi olarak kullanılan Benzoik asit ve Benzoatlar hakkında bilgi verirken diş macunlarını da ilgilendiren şu bilgileri de vermiştik:
“Benzoik asidin ve sodyum benzoatın zehirleme etkisi çok azdır. Ancak alerjik ve asmatik reaksiyonları tetikleyebilir. Cilt ve gözde tahriş yapabilir.
Sodyum benzoat, gıda, ilaç ve kozmetik ürünlerinde koruyuc ukatkı maddesi olarak kullanılır. Bazı ürünlerde ise tat verici madde olarak kullanılır. Ürünlerde kullanılma oranı en fazla %0.1 olmalıdır.. Meşrubatlarda, soslarda, turşularda, konservelerde, diş macununda. İlaç ve diğer kozmetiklerde kullanılır.
Bitkisel kökenli ise dinen helal olur.Bitkisel ya da hayvansal kökenli olduğu açıklanmadıkça şüpheli bir durum söz konusudur.”
2. Kozmetik ürünleri mercek altına aldığımız bir yazımızda da diş macunları hakkında şu bilgiyi vermiştik:
“Diş macununuzda ve diğer vücut bakım ve tuvalet malzemelerinde ortalama sıradan bir insanın ve de sizin muhtemelen kullandığınız bazı toksik(zararlı,zehirleyici) kimyasallara şöyle bir göz atmaya izin verirmisiniz?
Bakın bakalım tuvalet malzemelerinizde bu kimyasallardan kaç tane bulabileceksiniz?
1-DİŞ MACUNLARINIZ
• Sodium lauryl sulphate
• Sodium monofluorophosphate
• Sodium saccharin
• Sodium hydroxide
• Sodiumfluoride”
3. “Kozmetik ve Vücut Bakım Ürünlerinde Toksik Kimyasal Katkı Maddeleri” yazımızda da bu katkı maddelerinin sağlığa etkileri ve zararları açıklanmıştı.
4. “MUSLUK SUYUNDAKİ KLOR; DİŞ MACUNU, DEODERANT, SABUN, LOSYON, KREM VE DETERJANLARDA KULLANILAN TRİCLOSANLA BİRLEŞTİĞİNDE ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR!” yazımızda diş macunlarında da kullanılabilen triklosan ile ilgili önemli bir belge sunmuştuk.
5. “TEKRAR JELATİN ÜZERİNE...” yazımızda, diş macunlarında da jelatin kullanılabildiği ile ilgili şu notu yayınlamıştık:
“Bir gıda katkı maddesi olarak jelatin, jellenmiş tatlı ve diğer gıda ürünleri için ana kaynaktır. Meyve ve etlerin korunmasında yüzey kaplama maddesi olarak, süt tozu yapımında, pasta beze ve kremalarında, taffy, marşmellov, haribo ve diğer şekerleme türlerinde, meyve sularında, dondurmada, yoğurtta, eritme peynirlerinde, diş macunu, şampuan, parfüm gibi kozmetik ürünlerinde ve ilaç sanayiinde kapsül ve tabletlerin filim tabakalanmasında kullanılmaktadır.”
Bugün de diş macunlarında ve bazı içme sularında bir zamanlar yaldızlı reklamlar beraberliğinde ilave edilen florid bileşikleri etrafında sürdürülen çalışmaları ve tartışmaları gündeme getirmeye çalışacağız.
Flor ve Flor bileşikleri
Florid doğal bir mineraldir. Sularda, birçok gıda maddesinde bulunur ve element tablosunda 13 cü element olan flordan elde edilir.
Yüksek yoğunluklarda florid
Yüksek yoğunluklarda, florid bileşikleri toksik olurlar ve ölüme neden olabilirler. Farelerde yarı ölümcül doz vucut ağırlığının herbir kilogramına isabet eden floridin 184 miligram olduğu hesap edilmiştir. 1987 deki bireysel bir rapor, çocuklarda ölüme sebebiyet verecek florid iyonunun yoğunluğunun 5 mg/kg olduğunu zikretmektedir. 1989da deney çalışmalarının sonrasında, 0.1-0.3 mg/kg gibi düşük dozlarda akut toksitide belirtileri rapor edilmiştir.
Doğrudan yendiği zaman florid bileşikler, barsaklar tarafından kolayca absorbe edilir.Zamanın devamında, bileşik, idrar vasıtası ile çıkartılır ve bir saat içerisinde florin bileşiklerinin yoğunluğu için yarı ömür tamamlanır. Floridin vücut tarafından sirkilasyon dışına alındığı ve çok küçük miktarlarının kemikte bağ oluşturduğu tahmin ediliyor.
Cilt ve gözün yüksek yoğunlukta florin bileşikleri ile temas etmesi tehlikelidir. Kazaen yutulması halinde süt, kalsiyum karbonat veya mağnezyum oksit sütü verilmelidir.
Düşük yoğunluklarda florid
Çoğunlukla kalsiyum florid olmak üzere florid bileşikleri doğal olarak içtiğimiz sularda, çay gibi bazı gıda ürünlerinde düşük yoğunluklarda bulunur. Okyanus sularında ortalama olarak 1.3 ppm(milyon hacımda bulunan kısım) florid yoğunluğu vardır. 1951 yılında İndiana Üniversitesinde araştırmaların sonuçları rapor edilmiş ve genellikle daha az çürüme için daha güçlü asitlerin diş minelerine hücum ettirilmesine ihtiyaç olduğuna inanılmıştı. Üniversite bu teknolojiyi ilk defa Procter & Gamble firmasına diş macunlarında kullanması için satmış. Amerikan Dental kurumu(ADA), Dünya Sağlık Kurumu(WHO) ve diğer sağlık organizasyonlarının da bulunduğu guruplar şehir sularında 0.7- 1.2 ppm arasında florid katılmasını tavsiye etmeye başladılar.
Büyük bir çoğunluk ise düşük yoğunluklu floridlemenin fluorosisin oluşması üzerindeki kötü etkilerini kabul etmiştir. Bu, zaman olarak geniş bir periyodda florin bileşiklerinin aşırı girişi ile dişte sararmaya neden olabilmektedir. Genel olarak floridlenmiş sularda florin bileşiklerinin oranı 0.7- 1.2 ppm arasında tavsiye edilmiş olmasına rağmen daha sonra bu oranın önemli miktarda yüksek olabileceği kabul edilmiştir. Dozaj, kötü etkilemeler için çok önemlidir ve bu sebepten dolayı kişinin ağırlığına göre alabileceği miktar önemli olmasına karşın, nasıl tesbit edilecektir? Böbreklerinde problemi olan veya diyalizde olanlar için floridlenmiş su içmesi tavsiye edilemez.
Diğer bir hipotez de düşük yoğunluklu floridlemenin kötü etkileri, doğada daha sistemik olan hasarlara yol açabileceğidir Mesela, son araştırmalar beyin epifiz bezinin kireçlenme seviyesi ve bu bezdeki florid birikimi seviyesi arasında önemli ilintiler bulmuştur. Bir diğer araştırma ise floridin epifiz bezinde kolayca toplandığını ve vucuttaki en yüksek florid yoğunluğunu insan epifiz bezinin içerdiğini göstermiştir.
Bir diğer grup, bu düşük derecedeki yoğunlukların yaygın trioid bozukluklarına sebep oldukları ile ilişkili olduklarına inanıyorlar. Bazı insanlar florid kullanımının Down’s Sendromunda, kemik kırılmalarında ve kanser oluşmasında bir artışa öncülük edebileceğine inanmaktadırlar. Bütün bu iddilar bugün tartışılmaktadır.
Dental fluorosis
Suda doğal olarak bulunan floridden, suyun florlanmasından, diş macunlarından, D ve A vitaminlerinin eksik olduğu yetersiz beslenme veya düşük protein enerji diyetlerinden veya başka kaynaklardan floridin aşırı alınması ile oluşur. Diş gelişmesindeki hasar 6 ay ile 7 yaş arasında floridin fazla bulunuşundan meydana gelir. Dişler, genellikle hidroksiapatit ve karbonlanmış hidroksiapatitten oluşur, florid bulunduğu zaman florapatit hasıl olur. Aşırı miktarda florid dişlerin sararmasına, beyaz beneklere, mine tabakasında çukurlar oluşmasına ve benekleşmelere neden olur. Netice olarak, dişlerde çirkin bir görüntü oluşur.
Bu durum daha büyük çocuklarda da oluşabilir. Dişlerini florlu diş macunları ile fırçalayan ve diş macununu tükürerek dışarı atması gerekirken devamlı yutması halinde benzer hasarlar oluşabilir. Bu hasarın oluşmasını önlemek için çocuğun fırçalamadan sonra macunu yutmasını önlemeye çalışılmalı, en iyisi floridsiz diş macunları tercih edilmelidir.
Dişlerde hasar oluştuktan sonra tedavi imkanı maalesef yoktur. Ancak estetik dişçilikle düzenlemeler yapılabilir.
Kemik fluorosisi
Müzmin(kronik) yüksek seviyede aşırı florid iskelet fluorosisine yol açabilir. İskelet fluorosisinde florid birçok yıl boyunca ilerledikçe kemikde birikir. İskelet fluorosisinin ilk belirtileri eklem yerlerinde sertliklerin ve ağrıların oluşmasıdır. Ağır durumlarda kemik yapısı değişir ve ek yerleri kireçlenebilir.
Vahim(akut) yüksek seviyedeki aşırı florid karın boşluğunda ani ağrılara, aşırı tükrük salgısına, mide bulantısına ve kusmalara neden olur. Nöbetler ve kas spazmaları meydana gelebilir.
Akut veya kronik yüksek seviyede aşırı florid ekseriya çok yönlü kaynaklara bağlı olarak gelişir. Floridlenmiş sular, gıdalar, solunan hava ve aşırı kullanılan diş macunları müştereken rol oynarlar.
Floridlerin kullanımına dair uygun bir sağlık eğitimi verilmelidir.
Florid etkilemi içinde bulunan alanlarda anneleri çocuklarını emzirmeye özendirmelidir, çünkü anne sütü en düşük floridli bir gıdadır.
Floridlerin biyolojik etkileri üzerinde bilimsel gerçekler
Floridin ortamda bulunması; gırtlak, böbrek, akciğer, kıkırdak, deri, kas, tendon (kasların kemiklere yapışmasını sağlayan yapılar) ve kemikdeki kollagenin bozulmasına ve yeni kollagen sentezlenmesine mani olur.
Florid, kandaki akyuvarların oksijen tüketimini ve granül formasyonunu artırır, ancak akyuvarların yabancı ajanlar tarafından hedef alınması durumunda yavaşlatıcı ve durdurucu etki gösterir.
Florid, akyuvarların fagositoz işlemiyle kana giren mikropları yok edebilmesini mahveder ve enerji kaynaklarını imha eder. Floridin 0.2 ppm lik miktarı bile akyuvarlarda peroksid üretimini arttırmak suretiyle fagositoz işlemini hemen hemen durma noktasına getirir.
Florid bağışıklık sistemini şaşırtmak suretiyle, vücudun savunma sisteminin kendi doku ve organlarına saldırmasına dolayısıyla kansere eğilimli bireylerde tümör gelişiminin artmasına sebep olur.
Florid, kandaki antikor üretimine ket vurur, engeller.
Florid, tiroid aktivitesini zayıflatır.
Florid, vücuttaki birçok organ üzerinde yıkıcı etkide bulunur.
Florid, kemik kanserinin artışına yol açar.
Florid, insan vücudunda erken yaşlanmaya sebep olur.
Floridin ağızda çalkalanmasıyla yada çocukların dişlerini fırçalaması esnasında hayat boyu sağlıkları üzerinde etkili olacak tehlikeli biyolojik bozulmalara sebep olmaktadır.
Diğer Gerçekler
Aile boyu diş macunu olarak nitelendirilen ürünlerin içindeki florid, 12-13 kilolardaki bir çocuğun ölümüne sebep olmaya yeterlidir.
Florid günümüze kadar insan davranışlarını ve ruhi durumunu değiştirmek için kullanılmıştır halen de kullanılmaktadır.
Florid, medikal olarak protoplazmik zehir olarak sınıflandırılmıştır bundan dolayı kemirgenleri öldürmek için kullanılmaktadır.
Bireyler tarafından florid kullanımı, kanser ölümlerini arttırmaktadır.
Florid insanlar üzerinde neredeyse hiçe yakın nisbette bozulmaya ve çürümeye mani olmaktadır.
Şu ana kadar hiçbir bilimsel araştırma ağızda çalkalanmak veya tablet olarak tüketilmek suretiyle alınan floridin güvenli olduğunu göstermemiştir.
Diş macunlarının ve okullar için hazırlanmış gargara paketlerinin alüminyum ile kaplanmış olması vücuda olan etkisini katlamaktadır.
Floridleme, bu asırda ortaya konulan en büyük bilimsel sahtekarlıktır.
Floridleme ile ilgili, EPA sadece kanser verilerine bağımlı kalmaksızın, kemik erimelerini mafsal iltihaplanmalarını ve mutasyon verilerini göz önünde bulundurarak, umumu korumak adına en kısa sürede harekete geçmelidir.
GIDA RAPORUNUN NOTU:
Bu zararlı katkı maddelerinden arınmış diş macunu varmıdır? Aranınca bulunabilir. Mesela Almanya’da üretilen bir ürün dikkatimizi çekmişti. Firmaya bazı sorular içeren mail gönderdik. Aynı zamanda 3 ayrı yerden maille cevap gönderildi. Bunlardan bir tanesi de Almanya Organik Gıda Akreditasyon Kurumundan gönderilmişti. Ürünün adı “Logodent” Etiketinde “Kontrollierte Natur-Kosmetik” logoso ile Alman Organik Sertifikalama Kurumu(BDIH) nin onayı var ve üründe hiçbir sentetik, kimyasal katkı maddesinin olmadığı, ayrıca “Florid free” ve “Zero Sodium Lauryl Sulfate” ifadeleri yer almaktadır.
KAYNAKLAR
http://www.aapd.org/publications/brochures/fluorosis.asp
http://www.who.int/water_sanitation_health/diseases/fluorosis
http://www.dentalhealth.org.uk/faqs/leafletdetail.php?LeafletID=17
( British Dental Health Foundation)
http://www.all-natural.com/fleffect.html
|
|
| |
|
Haber Puanlama |
|
|
Ortalama Puan: 4.57 Toplam Oy: 52
|
|
|
|
|
|