|
Son Çıkan Kitaplarımız |
|
|
|
|
|
Site Ä°stastiÄŸi |
|
|
şu ana kadar 66245545 sayfa izlenimi aldık. Başlangıç: 01/02/2003
|
|
|
|
| |
Gönderen:huseyin Tarih: 27/01/2011 11:22
ALMANYADAKİ DİOKSİN SKANDALI VE ORTAYA GETİRDİĞİ ZARARLAR…
Derya Öztürk (Gıda Müh.)
2010 yılının son günlerinde Almanya dioksin skandalıyla çalkalandı. Yaklaşık 1000’e yakın çiftliğin yemlerine dioksin bulaşması nedenliyle kapatıldı.Ve binlerce tavuğu itlaf etmeye başladılar.
Almanyada 500 ton’dan fazla dioksinin gıda zincirine karıştığı saptandı.Peki Almanya’ daki skandala sebep olan bu dioksin nedir? Sağlığa verdiği zararlar nelerdir?
Dioksin organik bileşiklerin yaklaşık 300°C`de yanmasıyla oluşan bir yan üründür. Bu birkaç yıl önce ineklerin yakma fırınlarının yakınında otlatılmasıyla dioksin krizine sebep olmuştur. Dioksin oksijenin yeterli olduğu ve doğru yanma sıcaklığının olduğu ortamlarda oluşmaz.
Yaşadığımız çevrenin hemen hemen her tarafında dioksin kirliliği görülebilir.Dioksinler suda çözünmez, yağda çok iyi çözündüğünden insan ve hayvan vücudunda kolayca depolanabilir. Dolayısıyla dioksin bulaşmış bir yemi yiyen hayvan vücudundaki dioksini süt yoluyla dışarı atar. Veya dioksin bulaşmış yemle beslenen bir tavuk yumrtasıyla birlikte dioksini dışarı atmış olur. Bu şekilde besin zinciri yoluyla canlıdan canlıya taşınması mümkündür. Doğada oldukça kalıcı bir madde olduğundan, sürekli olarak kirlenen ortamlar bunun sonucunda hem ekosistem dengesini bozacak, hem de o ortamda yaşayan insanlar için ciddi bir sağlık sorunu oluşturacaktır.
Dioksinin Sebep Olduğu Sağlık Sorunları;
Dioksin toksisitesi oldukça karmaşık bir konudur ve elli yıldır yapılan bilimsel çalışmalar hala tartışılıyor.
Kanser, doğum kusurları, otizm, karaciğer hastalığı, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kronik yorgunluk sendromu, psikolojik bozukluklar, sinir ve kan hastalıkları, hormonal bozukluklar, deri lezyonları gibi sağlık etkileri bildirilmiştir.
Amerika Çevre Koruma Kurumu (EPA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dioksini kanser yapıcı kimyasal maddeler grubuna dahil etmişlerdir.
Dioksin bulaşmış yumurta veya süt tüketmek tabiî ki hemen bu hastalıklara yol açmaz. Ancak bu toksik maddenin vücutta depolandığı düşünülürse, uzun vadede ne gibi zararlara yol açacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
En çok hamile bayanların dikkat etmesi gereken toksik bir maddedir. Çünkü annenin almış olduğu dioksin plesanta yoluyla bebeğe geçer ve bebek doğduğunda bu zararlı madde ile dünyaya gelmiş olur. İleriki yaşamı da tehlikeye girmiş olur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalara göre dioksinin çok düşük dozlarda alınması bile ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Alınan Önlemler;
Birçok ülke, gıda tedarikçilerinin ürünlerindeki dioksin miktarını denetliyor ve böylece uzun vadede dioksin bulaşmasını engellemiş oluyor.
Almanya Tavukların yemlerine dioksin maddesi bulaştığı gerekçesiyle Yumurta üretimini durdurdu, İngiltere ise acil önlemler arayışı içerisindedir.
Avrupa’nın önde gelen bilimsel araştırma kurumlarından EFSA ve WHO uzun süredir dioksin üzerine araştırmalarını sürdürmektedirler.Avrupa birliği bu konu üzerine acil toplantılar düzenlemekte ve Günlük maksimum dioksin düzeyini belirlemek için çalışmalar yürütmektedirler.
Avrupa Parlementosu bu toksik maddenin kullanımının sınırlanması için yasal şartların oluşturulması gerektiği konusunda baskıları arttırmıştır.
Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde pazara satılan Dioksin bulaşmış işlenmiş et olduğu tespit edildi. Bu arada Japonya endişeler nedeniyle Almanya'dan gıda ithalatının kontrolünü artırdığını bildirmiştir. Ülke Almanya’dan ithal edilen tüm domuz, kümes hayvanları ve yumurta ürünlerine analiz emri vermiştir.
Filipinler'de, Hayvan Sanayi Bürosu Almanya’ dan kümeş ve diğer hayvan etleri ithalatına tarım yasağı önerecektir.
Ayrıca Avrupa Birliği üyeleri Hindistan’ dan temin edilen guar gumlarda da dioksin seviyesinin yüksek olduğu tespit edildikten sonra tedarikçilerini denetleme yoluna gitmişlerdir. Sıkı önlemler almak için toplantılar düzenlenmektedir. Guar gum, süt ürünleri (özellikle yoğurt), şarküteri ürünleri, yoğur ve mayonezlerde sıkça kullanılmaktadır.
Başta Avrupa olmak üzere dünya alarma geçerken Türkiye’nin bu konudaki tutumu oldukça yavaştır. Nitekim bu konuda Kayseri Tavukçuluk ve Ticaret A.Ş.(KAYTAŞ) Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya’da hayvan yemlerine kansere yol açan kimyasal diyoksin maddesinin karıştığı ve bu yemleri yiyen tavuklardan elde edilen yumurtaların piyasaya sürüldüğü iddialarının, Türkiye ile bir ilintisinin olamayacağını ve Türkiye’de yem üretiminde diyoksin maddesinin kullanılmadığını, Yemlerde kullanılan soya ve mısır ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kontrolünde ithal edildiğini belirtti.
Zaten dioksin yemlerde kullanılan bir madde değildir sonradan yeme bulaşır. Ayrıca ithal edilen soya ve mısırda dioksin analizi hangi kurum tarafından yaptırılıyor sorgulamak gerekir.
Günlük yaşantımızda dioksine daha az maruz kalmak için birkaç tavsiye;
* Klor içeren böcek ve ot ilaçları kullanılmamalıdır.
*Meyve ve sebzeleri özenle yıkamak gerekir, böylece üzerlerindeki klorofenol pestisit kalıntılarını azaltmak mümkün olacaktır.
* Donyağı içeren sabunlar kullanılmamalıdır.
*Bir klorofenol olan trikolofan içeren deodorantlardan uzak durulmalıdır.
* PVC kullanılan kişisel ürünlerden ve oyuncaklardan uzak durulması gerekir, özellikle hamile bayanların ve çocukların plastik ve PVC kullanılmış oyuncaklardan uzak tutulması gerekir.
*Sigaranın sağlığa ne boyutta zararı olduğunu herkes bilir.Tütünündeki zararın yanında kağıt rulosundaki dioksin direkt olarak ağızla temas ettiğinden bu risk daha da artmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için Sigarayı hayatımızdan çıkarmak çok doğru bir adım olacaktır.
* Kontrolsüz atık yakma işlemiyle dioksinin yayılması artmaktadır.(hastane atıkları) Genellikle eksik ve yanlış yakma sonucu bu madde oluşur. Firmalar düşük emisyonlu, kontrollü atık yakma işlemine olanak sağlayan teknolojiler kullanmaya zorlanmalıdır.
*Çevrenizdeki insanları dioksin konusunda bilgilendirilmeli ve neler yapılabileceği konusunda tartışılmalıdır.
*Yakınınızdaki süper marketlere ve ofis mağazalarına Tamamen Klorsuz (TCF) ürünler satılması talebinde bulunulabilir.
*Tehlikeli atık bulunan topraklar ile temastan kaçınılması gerekir.
*2003 ve 2009 yıllarında üniversite Minnesota Ünivrsitesi Profesörü William Arnold ve meslektaşı Kristopher McNeill güneş ışığına maruz kalan antibakteriyel sabunlardaki triklosan’ ın dioksine dönüştüğünü keşfettiler. Aynı zamanda bu madde bulaşık deterjanları, el sabunları ve deodorantlarda yüksek oranda bulunmaktadır. Hayatımızdan mümkün olduğunca bu ürünleri çıkarmak daha sağlıklı bir yaşam için doğru bir adım olur.
Gelecek nesillere daha temiz ve sağlıklı bir çevre bırakmak için herkesin daha duyarlı olması gerekmektedir. Burada en büyük görev devlet yetkililerine düşmektedir. Özellikle kirliliğe neden olan atıkların mutlaka ön arıtmadan geçme şartı koyulmalıdır. Ve gıdalarımıza giren dioksini önlemek için tüm önlemleri almalıdır.
KAYNAKLAR;
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs225/en/
http://www.cqs.com/edioxin.htm
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22993
http://www.naturalnews.com/029006_antibacterial_soap_dioxins.html
http://www.food-info.net/tr/qa/qa-wi2.htm
http://www.foodproductiondaily.com/Quality-Safety/Illegal-dioxin-levels-found-in-8-per-cent-of-foods
http://www.foodproductiondaily.com/Quality-Safety/Scandal-within-a-scandal-as-934-German-farms-close-on-fresh-dioxin-discovery
http://www.foodproductiondaily.com/Quality-Safety/EC-edges-towards-new-dioxin-legislation
http://www.foodproductiondaily.com/Quality-Safety/States-and-shops-act-over-guar-gum-fears
|
|
| |
|
Haber Puanlama |
|
|
Ortalama Puan: 4.66 Toplam Oy: 36
|
|
|
|
|

|