Hoşgeldiniz: Gıda Raporu - Yediklerimiz İçtiklerimiz Helal mi?
Ana SayfaHelal-HaramE Katkı MaddeleriZiyaretçi Defteri
Ürünlerde Katkı MaddeleriYeniden Gıda RaporuSık Sorulan SorularNeden Üye Olmalıyız?


· Ana Sayfa
· Boykot Mesajlarınız
· En çok okunanlar
· Konular
· Makale Arşivi
· Site İçi Arama
· Sitemizi Tavsiye Edin
· İrtibat / Eleştirileriniz
· Ziyaretçi Defteri

Son Çıkan Kitabımız
Helal Lokma kitabı
Helal Lokma kitabımız tamamlanarak satışa sunulmuştur. Gıda Raporu, Halalen Tayyiban ve diğer kitaplarımızı sipariş etmek için GİMDES'linkini kullanabilirsiniz.

Günün Ayeti
"Müminler ancak kardeştirler.Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah`tan korkun ki esirgenesiniz." Hucurat 10

Günün Hadisi
"Ehl-u iyaline ve idaresi altında olanlara adaletle hükmeden adil kimseler,Allah nezdinde nurdan minberler üzerinde otururlar,yüksek makamlara çıkarlar." Muslim

EDİTÖR'DEN MESAJLAR
  • Bu Site Niçin kuruldu?
  • Gıda Raporu Kitabı Hakkında
  • Muhterem Ziyaretçilerimiz!
  • Üretici, İthalatçı, Satıcı, Kamu Yöneticisi ve Tüketicilerimize Duyurudur
  • Gıda Günlüğü Hizmetinizde
  • Domuz Tartışması
  • Okuyucu Sorularına Cevabımız

  • Site İstastiği
    Şu ana kadar
    21467713
    sayfa izlenimi aldık. Başlangıç: 01/02/2003

    Reklamlar

     

    ŞEKERDE MERAK ETTİKLERİMİZ


    Gönderen:huseyin Tarih: 07/04/2006 16:24
    Cumra Seker Fabrikasi

    Çumra Şeker Fabrikası

    Avrupa'nın en modern ve Türkiye'nin en büyük şeker fabrikası özelliğine sahip olan Çumra Şeker Fabrikası, 25 Eylül 2004 tarihinde faaliyete başlamış, üretim kapasitesi 150 000 ton kristal şeker,70 000 ton sıvı şeker, 10 000 ton küp şeker,43 000 ton melas üretecek şekilde dizayn edilmiş. Tüketiciler Birliği adına, Firmanın davetlisi olarak ziyaret ettiğimiz bu tesisi sitemize taşımak istememizin nedeni:



    1. Gerek kristal şeker, gerek Kesme şeker ve gerekse Sıvı şekerde kullanılan teknoloji ve üretim boyunca kullanılan katkı maddeleri sonuçta Helal ürün vermiş olması… Eski teknolojide gerek kristal şekerde ve gerek sıvı şekerde renk giderici(beyazlatıcı) madde olarak kemik kömürü(bone char) kullanılıyordu. Bu ise başta Müslümanlar olmak üzere Vejeteryanlar için de hayvan kökenli olması sebebi ile bir problem oluşturuyordu. Bu tesiste gördük ki kristâl şeker üretimi Karbonlaşma ünitesinde, Kireç üretim prosesinde elde edilen CO2 gazı kullanılmaktadır. Sıvı şeker üretiminde ise (belgesini de gördük) çam odun talaşından üretilen Aktiv Karbon kullanılmaktadır. Kesme şekerde ise eskiden kemik ununun kullanıldığı üretim yerine tamamen su ve buharın kullanıldığı kalıplarda presleme işlemi sonucunda kesme şeker üretilmektedir.
    2. Firmanın, şekere dayalı şekerleme ve çikolata benzeri ürünleri üretmede kullanılacak katkı maddelerinin sağlığa ve dinî sınırlara uygun olması ve ülkemizde jelâtin üretecek bir tesisin kurulması önerilerimize sıcak bakması bizi sevindirmiştir.
    3. Ülkemizde ilk defa sıvı şeker tesisi kurmaları ile biryandan Cargil-Ülker ortaklığı ile kurulmuş ve genetik yapısı değiştirilmiş mısırın da ithal edilerek işlenip yapay tatlan- dırıcıların üretildiği sahaya tamamen yerli ve helal bir ürünün ikame edilmesi, bir yandan da çiftçilerimizin geçim kaynağı olan pancarın değerlendirilmesine katkıda bulunması.
    4. Firmanın, ticarî hedeflerinin yanında topluma dönük sosyal içerikli hizmetlere de ağırlık vermesi. Bu bağlamda firmanın çevre köy ve kasabalarda ağaçlandırmaya büyük önem vermesi ki şu ana kadar 2milyon adet ağaç fidanı dkimini gerçekleştirmişler. Ayrıca kondes suyunun sıcaklığından istifade ederek kurdukları organik tarıma uygun seracılık faaliyeti yapılmaktadır...

    Bu iyi niyetli yöneticilere çalışmalarında başarılar diliyoruz.Şeker üretim işlemini görmek isterseniz TIKLAYINIZ.

    Merak Edilenler

    1. Küp şeker çayın üstünde neden yağ bırakır?
      Cevap : Eskiden küp şekerin üretimi sırasında, üretimi kolaylaştırmak için yardımcı maddeler kullanılırdı. Bu maddeler bazen suyla karıştığı zaman (örneğin çayda) farklı görünümlerde olabiliyordu. Ancak şu anda üretilen küp şekerlerde bu tür durumlar ortaya çıkmamaktadır
    2. Esmer şeker nedir?
      Cevap : Esmer şeker, beyaz kristal şekerin bir miktar melasla karıştırılması yoluyla elde edilen şekerdir. Rengi esmer olduğu için "esmer şeker" veya "kahverengi şeker" diye adlandırılır.
    3. Kireç taşı ne işe yarar?
      Cevap : Kireç taşı, şeker üretim prosesindeki yardımcı ham maddelerden biridir ve şeker fabrikasyonunda ham şerbetin arıtım işleminde kireç sütü olarak kullanılır. Kireç sütü, kireç taşından elde edilen sönmemiş kirecin söndürülmesiyle hazırlanır ve arıtım istasyonunda ham şerbet bu kireç sütüyle arıtılır. Fakat takip eden filtrasyon aşamasında sisteme katılmış olan tüm kireç kalıntıları ve pancardan gelen şeker haricindeki diğer katı maddeler şerbetten tamamen uzaklaştırılır. Dolayısıyla kristalizasyonda yani bildiğimiz şekerin yapısında kireç kalıntıları yoktur.
    4. Küp şekerde toz şekere göre bir katkı maddesi var mı?
      Cevap : Ne küp şekerde ne de beyaz kristal şekerde herhangi bir katkı maddesi bulunmamaktadır.
    5. 1 kilo toz şeker kaç kilo pancardan çıkar?
      Cevap: Kullanılan pancarın şeker içeriğine bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir.
    6. Şeker hastalarının kullandığı şeker pancardan mı üretiliyor?
      Cevap : Şeker kelimesi halk dilinde bazen tat veren maddelerin genel ismi olarak da kullanılmaktadır. Fakat genelde şeker deyince kimyasal ismi "sakkaroz" olan tatlı beyaz kristal yapıdaki madde kastedilir. Şeker pancarından elde edilen şeker "sakkaroz"dur. Sakkaroz, vücutta parçalanarak yine bir nevi şeker olan glikoz ve fruktoza dönüşür ve enerji kaynağı olarak vücut tarafından kullanılır.
      Şeker hastalığının kabaca tarifi, kandaki glikoz miktarının normal değerlerin üzerinde seyretmesi olduğu için şeker hastaları sakkarozu veya bu sınıftan olan şekerleri kullanamazlar. Bunun yerine tat verici olan ancak kimyasal yapısı şeker veya şeker türevleri olmayan, sadece tat veren kimyasal tatlandırıcılar kullanırlar. Dolayısıyla bu kimyasal tatlandırıcılar şekerler sınıfından olmadığı için pancardan üretilmezler. Ancak bu maddelerin kullanımı tamamen doktor tavsiyesine göre olmalıdır.
    7. Kamış şekeri ile pancar şekeri arasındaki farklar nelerdir?
      Cevap : Şeker kamışından elde edilen şekerle şeker pancarından elde edilen şekerlerin her ikisinin yapısı da "sakkaroz" dur. Kabaca bir fark yoktur. Ancak her iki bitkinin yapısından gelen organik ve anorganik maddelerin kristalizasyona etkileri farklı olabileceğinden kamış şekeri ve pancar şekerinin kristal yapılarında farklılıklar olabilir
    8. Şeker üretiminde kömür tozu kullanılıyor mu?
      Cevap : Şeker teknolojisinin ilk yıllarında rafineride ağartma özelliğinden dolayı kömür tozu kullanılıyormuş. Ancak günümüz modern şeker üretim teknolojisinde bu tür ağartıcı maddelerin kullanılmasına gerek yoktur ve bu sistemler terkedilmiştir.
    9. Farklı fabrikaların ürettiği şekerlerin tatları farklı mıdır?
      Cevap : Ülkemizde şu anda üretim yapan tüm fabrikalar, ana girdi olarak şeker pancarı kullandığı için ürettiği şekerlerin de tat oranı olarak farkı yoktur. Eğer küp şeker söz konusu ise farklı marka küp şekerlerin şeker ebatları, şekiller ve kullandıkları yöntem gereği sıkıştırma oranları birbirinden farklı olabileceğinden bu fark, tat verme oranını da etkileyebilir. Ancak her halükarda 1 kg. şeker hep aynı tadı verir.
    10. Küp Şeker Nasıl Yapılmaktadır ?
      Cevap : Küp şeker, bildiğimiz kristal şekerden, halk diliyle toz şekerden yapılır. Küp şeker üretiminde fazla iri kristalli olmayan şekerler tercih edilir. Küp şeker üreticileri piyasa şartları nedeniyle şekeri genellikle şeker fabrikalarından temin ederler. Küp şeker üretimi, özetle kristal şekerin hafif nemlendirilmesinden sonra makinede belli şekildeki kalıplara preslenmesi ve takiben kurutulması işleminden ibarettir. Üretim aşamasında içerisine herhangi bir ilave madde katılmaz. İşlem sırasında buhar da kullanıldığı için küp şeker dağılmaz. Maliyeti, kullanılan makineye, çalıştırılan iş gücüne ve diğer giderlere bağlıdır.


     
    Haber Puanlama
    Ortalama Puan: 3.94
    Toplam Oy: 396


    Lütfen bu haberi puanlamak için bir saniyenizi ayırın:

    Kötü
    İdare Eder
    İyi
    Çok İyi
    Mükemmel



    Seçenekler
    Bu Haberi Arkadaşına Gönder  Bu Haberi Arkadaşına Gönder

    Gıda Raporu © 2003-2013
    1024x768 Ekran Çözünürlüğünde Tasarlanmıştır
    RSS
    Her Hakkı Saklıdır İzinsiz Alıntı Yapılamaz.