Bitkisel ve hayvanî yağlarda bulunan, stearik asit, palmitik asit, oleik asit, laktik asit, glukonik asit ve linoelik asit gibi doymuş ve doymamış yağ asitlerinin uzun zincirli mono ve di gliseril esterlerinin bir karışımıdır.
Yüksek sıcaklıkta yağ ve gliserol (gliserin) birlikte işleme sokulduğunda , yağ asitleri molekül yapısını gliserolle yeniden düzenleyerek gliseril esterlerini oluştururlar.Ana yapı mono ve digliserid molekül zincirlerinden meydana gelir.Bunların yanında çok az miktarlarda, trigliserid, serbest gliserin, serbest yağ asidi, sabun ve nem oluşabilir.
Na,K,Ca, ve Mg elementleri ile de işleme sokularak yağ asit tuzları elde edilir.
E- Kotlama sisteminde E470 – E477 arasında bulunan katkı maddeleri bu guruptan oluşur.
Bu gurubun genel kullanım özellikleri : Karışımı kolaylaştırma (emulsiyon), yaygın bağdaştırma (homojenlik), dengeli tutma (stabilizasyon) dur.
Bu bilgiler FAO/WHO ‘ nun Gıda Katkı Maddeleri Müşterek Expert Komitesi (JECFA) ‘nin raporundan alınmıştır.
Kullanma Yerleri : Margarin, dondurma, un ve fırın ürünleri, krem şanti, pudink ve benzeri ürünler.
Bu katkı maddelerinin elde edilmesinde kullanılan yağların kökenine göre durum nedir?
Amerika’da yaşayan Müslümanların kurduğu, pek çok muteber ve saygın İslamî kuruluşlarca akredite edilmiş ve 30’ a yakın ülkede verdiği Helal sertifikalar kabul görmüş uluslar arası bir kuruluş olan, Amerika İslamî Gıda ve Beslenme Konseyi ( IFANCA)'ya göre ; Eğer kullanılan yağ bitkisel ise bu katkı maddeleri helaldir . Eğer kullanılan yağ , domuzun ya da eti helal olduğu halde kesim usulü helal olmayan hayvanların yağı ise bu katkı maddeleri haram olur. Eti helal , kesim usulü de İslamî yapılmış hayvanların yağı kullanılmışsa bu katkı maddeleri helal olur.Köken şartları bilinmiyorsa , o zaman şüpheli olma durumu söz konusudur.
Müslüman tüketiciler, etiketinde açıkça bitkisel ifadesi yazılmamışsa bu ürünleri tüketmemelidirler. www.ifanca.org
GIDA RAPORU olarak bizim de görüşümüz bu şekildedir.
En iyisini Allah bilir.
Allah yar ve yardımcımız olsun…