 |
Site İstastiği |
 |
|
şu ana kadar 66878746 sayfa izlenimi aldık. Başlangıç: 01/02/2003
|
|
|
 |
| |
Gönderen:huseyin Tarih: 05/07/2007 04:54
TARIM BAKANLIĞINDAN CEVAP, DERDE DEVA OLMADI!
Sitemizde 17.06.2007 tarihinde yayınladığımız “Gazoza etil alkol sınırlaması(!)... göz boyama makyajı mı?” yazımızda Bakanlığın yayınladığı yeni tebliğde “alkolsüz meşrubatlar” adı verilen içeceklerde müsaade edilen etil alkol miktarının %0.5 ten %0.3’e indirildiği, bu düzeltmenin Müslüman tüketiciyi tatmin edemiyeceği izah edilmiş. Bu kararın olsa olsa toplum gözünde prestij ve satış kaybına uğrayan meşrubat üreticilerinin baskısı ve AB’ye uyum gereği oluşturulduğu üzerinde durulmuş. Bu karara tepkimizi göstermemiz için de kardeşlerimize Bakanlığın faks ve e-adresleri, bir de mesaj örneği verilmişti.
“Alkolsüz Gazlı ve Gazsız İçecekler Tebliğinde, Alkolsüz kelimesinin kaldırılmasını ve bu çeşit ürünlerin etiketinde % 0.3 e kadar alkol bulunabilir ifadesinin yer almasını tüketici hakkım olarak talep ediyorum.”
Bu çağrımıza pek çok kardeşimizin icabet ederek Bakanlığa tepki mesajlarını gönderdikleri bize gelen mesajlardan anlaşılmaktadır.
Bu çağrıya uyarak mesaj gönderen Editörümüz Hüseyin Kami Büyüközere de Bakanlıktan cevap verilmiştir. Bakanlık cevabı şöyledir:
Sayı: B.12.0.KKG.0.13 /04.17B-5556
..../ ...../ 2007
Konu: Alkolsüz İçecekler
Sayın Hüseyin Kami BÜYÜKÖZER
İlgi:
17.06.2007 tarihli e-postanız.
Bilindiği üzere, alkolsüz içecekler 15.06.2007 tarihli ve 26553 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi - Alkolsüz İçecekler Tebliği” kapsamında değerlendirilmektedir. Bu Tebliğ, meyveli içecek, aromalı içecek, meyveli şurup, aromalı şurup, meyveli içecek tozu, aromalı içecek tozu, meyveli doğal mineralli içecek, aromalı doğal mineralli içecek, yapay soda, kola, tonik ve aromalı suyu kapsamaktadır. Tebliğ başlığı uluslararası terminoloji dikkate alınarak belirlenmiş olup, bahsedilen ürünlerin tümü literatürde “alkolsüz içecekler” (non-alcoholic drinks) olarak anılmaktadır.
Tebliğe göre, alkolsüz içeceklerde üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol miktarı en çok 3,0 g/L olmalıdır. Bahsedilen etil alkol miktarı oda sıcaklığında hacmen % 0,38’e karşılık gelmektedir. Bu tür içeceklere dışarıdan alkol ilavesi söz konusu değildir ve Tebliğde yer alan bu hüküm fermente olan meyve veya meyve suyu kullanılması sonucunda oluşan alkolün veya bozulma ile oluşabilecek etil alkolün kontrol edilmesi için yer alan bir hüküm olarak değerlendirilmelidir. Kaldı ki, meyvelerin bünyesinde doğal olarak % 0,01-0,05 oranında alkol, hatta ekmek de dahil tüm fermente ürünlerde işlem sonucunda iz miktarda alkol bulunabilmektedir.
Alkolsüz içeceklerin etiketlenmesi ile ilgili konular ise 25.08.2002 tarih ve 24857 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Türk Gıda Kodeksi – Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği” hükümlerine göre düzenlenmektedir. Tebliğin 6 ncı maddesinin (i) bendine göre; alkol miktarının, hacmen % 1,2’yi aşması durumunda ürün etiketi üzerinde beyan edilmesi zorunludur. Dolayısıyla hacmen en fazla % 0,38 etil alkol içerebilecek olan alkolsüz içeceklerde etil alkol miktarının hacmen % 1,2’yi aşması mümkün olmadığından etikette belirtilmesi zorunlu değildir.
Bilgilerinizi rica ederim.
Prof. Dr. Nevzat ARTIK
Genel Müdür Yardımcısı
Görüldüğü gibi Müslüman tüketicinin taleplerine sadra şifa olacak bir cevap verilmedi.
Aynı cevabı alan bir kardeşimizin bize gelen mesajı da bizi teyid ediyor:
“Gönderenin İsmi: fatma altunel
Gönderenin Emaili: faltunel@gmail.com
Mesaj: gazozdaki alkolle ilgili mesajıma gelen cevap beni
ikna edemedi...bu konudaki yorumunuz nedir??şimdi ne yapabiliriz??saygılar.....”
Demek ki İngilteredeki 6000 vejeteryanın oluşturduğu yaptırım gücüne sahip olamamışız. Ama pes etmek yok… sonuna kadar haklı olduğumuz mücadelemizi devam ettireceğiz.
Bakanlıktan gelen yazının birinci paragrafında “Bu Tebliğ, meyveli içecek, aromalı içecek, meyveli şurup, aromalı şurup, meyveli içecek tozu, aromalı içecek tozu, meyveli doğal mineralli içecek, aromalı doğal mineralli içecek, yapay soda, kola, tonik ve aromalı suyu kapsamaktadır.” denmektedir. Yani bütün bu içeceklerde ağırlık olarak%0.3’e hacımsal olarak %0.38’e kadar alkol bulunmasına izin verilmektedir.
Bize, falan gazozda alkol var mı?, filan meyva suyunda alkol var mı?, falan kolada alkol var mı?, filan aromalı sodada alkol var mı? şeklinde yüzlerce mesaj göndermiş, bundan sonra da bu manada mesaj gönderecek kardeşlerimize buraden toplu cevap veriyoruz. Bakanlığın bu yazısında isimleri açıkça yazılmış, enerji içecekleri de dahil, bütün içeceklerin markası ne olursa olsun hepsinde de ağırlıkça %0.3, hacımca %0.38 alkol bulunabilmesine izin verilmektedir. Artık, bu bilgiye göre içip içmeme kararını kendiniz vermelisiniz.
Biz bundan böyle “Alkolsüz gazlı ve gazsız içecekler tebliğinde” alkolsüz kelimesinin kaldırılması ve bu ürünlerin etiketine izin verilen etil alkol miktarının yazılması için mücadelemizi devam ettireceğiz.
Aynı paragrafın son cümlesi ise “Tebliğ başlığı uluslararası terminoloji dikkate alınarak belirlenmiş olup, bahsedilen ürünlerin tümü literatürde “alkolsüz içecekler” (non-alcoholic drinks) olarak anılmaktadır.” denerek alkolperest hiristiyan batının kuyruğuna yapıştığımız açıkça itiraf edilmektedir. Biz ancak bu itiraftan üzülüyor ve utanç duyuyoruz. Halbuki her toplumun olmazsa olmazları vardır. Uluslararası kaideler ileri sürülerek bu değerler gözardı edilemez. Öncelikle yönettiğiniz toplumun değerlerine saygılı olmak zorundasınız.Anlaşılan toplum hakkı olan bu saygıyı bileğinin gücüyle almasını da bilmek zorundadır.
Bakanlık yazısının ikinci paragrafında ise kimya ilmini iflas ettirecek bir açıklama gelmiş. “alkolsüz içeceklerde üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol,” ve “Bu tür içeceklere dışarıdan alkol ilavesi söz konusu değildir ve Tebliğde yer alan bu hüküm fermente olan meyve veya meyve suyu kullanılması sonucunda oluşan alkolün veya bozulma ile oluşabilecek etil alkolün kontrol edilmesi için yer alan bir hüküm olarak değerlendirilmelidir.” “üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol” ve “dışarıdan konabilecek etil alkol”. Bunlar nasıl ayırt edilebilir?. Bizim bildiğimiz etil alkol her yerde aynı özellikte ve aynı C2H5OH formulüne sahip. İster içerde oluşsun, ister dışarıdan katılsın fark etmez ki. Hem etil alkol içeride oluşursa helal, dışarıdan katılırsa haram mı oluyor?.Minare çalınmış, ama kılıfı uydurulamamış.
“Kaldı ki, meyvelerin bünyesinde doğal olarak % 0,01-0,05 oranında alkol, hatta ekmek de dahil tüm fermente ürünlerde işlem sonucunda iz miktarda alkol bulunabilmektedir.”
Bakanlık insaflı davranmış ve bir kilo meyvede 0.1 gr ile 0.5 gr arasında alkol olabileceğini iddia ediyor. Aynı konuda gazozcular derneği başkanı ise şu iddiada bulunmuştu:
Patates %0.45, Portakal %0.21, Hurma %0.19 , Greyfurt %0.1
Kefirci de kefirini masum gösterebilmek için aynı konuda bakın ne iddia etmişti:
Şalgam suyu : % 0.14, Portakal : % 0.13
Bu rakamların tutarsızlığı ortada. Bu fark, herkes, kendi iddialarını kabul ettirmek uğruna zorlamaya girmesinden kaynaklanmaktadır. Biz Allah’ın doğal ürünlerinin sentetik ürünlerle karşılaştırılmasını zaten çok yanlış buluyoruz.
Son paragrafta etiketleme ile bilgiler verilmektedir. Yorumumuzu yapmadan önce Gıda Kodeksi tebliğlerinde konumuzla ilgili maddeleri gözden geçirelim.
TÜRK GIDA KODEKSİ
1. BİRA TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2006/33)
Madde5.
Alkolsüz bira: ( 0,5 %) Hacmen Alkol (20 ºC)
Düşük Alkollü Bira: ( 0,5 - 3 %) Hacmen Alkol (20 ºC)
Bira : ( 3 - 6 %) Hacmen Alkol (20 ºC)
Yüksek Alkollü Bira: ( 6 - 10 %) Hacmen Alkol (20 ºC)
Madde12
e) Bu Tebliğde yer alan alkolsüz bira haricindeki ürünlerin, "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği – Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları" Tebliğinin 5 inci maddesi (i) bendi dikkate alınmaksızın, hacmen alkol miktarları etikette yer almalıdır.
2. Alkollü İçkilerde Hacmen Alkol Miktarının Etikette Bildirilmesi Hakkında Tebliğ
Amaç
Madde 1-
Bu Tebliğin amacı; alkollü içkilerde hacimsel alkol miktarının bildirilmesinin zorunlu olduğu hallerdeki etiketleme kurallarını düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2-
Bu Tebliğ hacimsel olarak %1.2 den fazla alkol içeren; kısmen fermente edilmiş ve fermantasyonu alkol ilavesinden başka şekilde durdurulmuş üzüm şıraları, vermut hariç taze üzüm şarapları, fermantasyonu alkolle durdurulmuş misteller dahil taze üzüm şıraları dışındaki alkollü içkileri kapsar.
3. Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği
Etiket Bilgileri
Madde 6- Gıda maddelerinin etiketinde bulundurulması zorunlu bilgiler aşağıda belirtilmektedir:
i) Hacmen %1.2 den fazla alkol içeren içeceklerde alkol miktarı,
Yukarıda da görüldüğü gibi, “Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği”nin ilgili maddesi herhangi bir gıda maddesinde hacmen %1.2 den fazla alkol varsa etiketinde belirtilecek, %1.2 den az ise etikette belirtilmiyecek ve bu ürün alkolsüz kabul edilecek. İşin vahametini düşünebiliyormusunuz? Bir litre, ya da bir kg gıda maddesinde 12 cm3 alkole kadar alkolsüz kabul edilecek ve etiketinde belirtilmeyecek. Bu madde temelden yanlış ve en kısa zamanda düzeltilmelidir.
Bira Tebliği’ne gelince, ilgili maddede içindeki alkol miktarı %1.2 nin altında da olsa %0.5 hariç etiketinde alkol miktarının yazılması şartı getirilmiş. Ama biranın dışında herhangi bir yiyecek veya içecek böyle bir şarta bağlanmamış gözüküyor.
Madem ki Etiketleme Kuralları Tebliği’nde sınır %1.2 iken birada %0.5 e kadar indirilerek bu sınır delinebilmiş, o halde toplumun inançları dikkate alınarak bütün meşrubatların etiketinde de “%0.3 e kadar etil alkol bulunabilir” kaydı getirilebilir. Hatta bu şart adı haksız olarak “alkolsüz bira” olarak belirtilen ve %0.5 e kadar alkol bulunmasına izin verilmiş bira çeşidine de uygulanmalıdır.
Toplumumuzun büyük çoğunluğunun inançları sebebi ile en tabii hakkı olan, kendisine sunulan ve tüzüklerle bir miktar alkolün bulunmasına izin verilmiş gıdalarda, izin verilmiş miktarlarının etikette bulunması isteğine, “uluslararası terminoloji” iddiasının arkasına saklanarak karşı çıkmak asla doğru bir çıkış yolu olamaz. Kaldı ki sadece Avrupa ülelerinin ürün etiketlerinde dahi kendi toplum anlayışlarını yansıtan farklı etiketleme uygulamalarına gittikleri de bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır.
NETİCE OLARAK
Fatma Altunel kardeşimizin mesajında belirttiği gibi, “gazozdaki alkolle ilgili mesajımıza gelen cevap bizi ikna edemedi...” Sonuç alınıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir.
İsteğimizi tekrar ediyoruz:
İlgili Tebliğin adı, “Gazlı ve Gazsız İçecekler Tebliği” olarak değiştirilecek
Ürünlerin Etiketinde, “%0.3 e kadar alkol bulunabilir” ibaresi yer alacak
GIDA RAPORU
|
|
| |
 |
Haber Puanlama |
 |
|
Ortalama Puan: 5 Toplam Oy: 28

|
|
|
 |
|
|